Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή 11:00-19:00

Τηλέφωνο

a

Γναθολογία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΑ

N

Γναθολογία είναι η ειδικότητα που μελετά τη λειτουργία και διαγιγνώσκει και θεραπεύει τη Παθολογία του πολύπλοκου συστήματος που λέγεται Στοματογναθικό.

N

Το Στοματογναθικό αποτελείται από δόντια, την άνω γνάθο και την κάτω γνάθο, τους μύες, τις κροταφογναθικές αρθρώσεις και εκτελεί πολλές λειτουργίες όπως τη μάσηση, την ομιλία, τη κατάποση, το δάγκωμα, το χαμόγελο, την αναπνοή.

N

Αυτό δείχνει τον θεμελιώδη ρόλο αυτού του οργάνου στη ζωή και στις σχέσεις ενός ατόμου και τη σημασία της σωστής διεξαγωγής της οδοντιατρικής θεραπείας σύμφωνα με τους γναθολογικούς κανόνες.

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ;

Όταν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα με τα δόντια σας, που οφείλονται σε έντονο σφίξιμο και/ή τρίψιμο (βρυγμό)

N

Έντονα φθαρμένα δόντια

N

Επανειλημμένα σπασίματα σφραγισμάτων ή γεφυρών

N
Κατάγματα απονευρωμένων δοντιών
N
Σπάσιμο ή αστοχία εμφυτευμάτων
N
Ευαισθησία των δοντιών στη ζέστη ή στο κρύο
N

Ξαφνική μεταβολή της οδοντικής σύγκλεισης (του τρόπου που τα δόντια έρχονται σε επαφή)

Προβλήματα με:

N
Θόρυβο ή πόνο στις κροταφογναθικές αρθρώσεις
N
Δυσκολία ή αδυναμία ανοίγματος του στόματος
N

Διάχυτο πόνο στο πρόσωπο, που πολλές φορές συνυπάρχει με πονοκεφάλους (ιδιαίτερα στους κροτάφους, στον αυχένα, στα μάτια)

N
Πόνο στο αυτί παρόμοιος με αυτόν μιας μόλυνσης του αυτιού, ενώ η ΩΡΛ εξέταση δεν αποκαλύπτει πρόβλημα
N
Κουδούνισμα στα αυτιά (γνωστό ως εμβοές), που επιδεινώνεται με κινήσεις ή λειτουργίες της άρθρωσης
N
Πόνο στον αυχένα που ο ασθενής πιστεύει ότι σχετίζεται με τον αυχένα

Έντονο ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, που συνοδεύονται με:

N
Έντονη ενόχληση του συντρόφου μας στο κρεβάτι
N
Έντονη ημερήσια υπνηλία (που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων)
N
Γνωστική εξασθένηση και επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΜΑΤΟΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ;

N

Υπολογίζεται ότι το 90% των περιπτώσεων στοματοπροσωπικού πόνου είναι πόνος οδοντικής αιτιολογίας και οφείλεται σε οδοντικές παθήσεις, όπως πονόδοντους, πολφίτιδα και αποστήματα, που ο οδοντίατρος σας είναι σε θέση να τις διαγνώσει κι αντιμετωπίσει σωστά.

N
Μετά τον οδοντικό πόνο, η δεύτερη πιο κοινή αιτία Στοματοπροσωπικού πόνου είναι οι Κρανιογναθικές Διαταραχές ή Δυσλειτουργία του Στοματογναθικού συστήματος.
N

Είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί εάν ο πόνος είναι οδοντικής αιτιολογίας. Η λανθασμένη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπερβολικές θεραπείες δοντιών είτε σε αφαίρεση του ευαίσθητου δοντιού χωρίς να λυθεί το υποκείμενο πρόβλημα του σοβαρού πόνου.

N

Ο όρος Κρανιογναθικές Διαταραχές ή Δυσλειτουργία του Στοματογναθικού συστήματος περιλαμβάνει πάνω από 30 διαταραχές, που σχετίζονται με τη παθολογία, τόσο της Κροταφογναθικής διάρθρωσης, όσο και του νευρομυικού συστήματος του θαυμαστά αποτελεσματικού, όσο και πολύπλοκου Στοματογναθικού Συστήματος.

N

Πρόκειται στη πραγματικότητα για διαφορετικές καταστάσεις, με διαφορετική αιτιοπαθογένεια και ποικίλη αιτιολογία, με κοινή όμως κλινική εικόνα κι εντόπιση. Συχνά συνυπάρχουν με διάφορες άλλες καταστάσεις πόνου, μεταξύ των οποίων κεφαλαλγίες, ινομυαλγία, ισχιαλγία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

5 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

Πολλές φορές εκδηλώνονται με ήπιο τρόπο και ξεπερνώνται εύκολα. Συχνά απλές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως η μάσηση και η ομιλία, καθίστανται δύσκολες για ανθρώπους που πάσχουν από Δυσλειτουργία. Κάποιες φορές, οι παραπάνω δραστηριότητες, αλλά κι άλλες εξίσου σημαντικές, όπως το γέλιο, το χαμόγελο και η κοινωνική συναναστροφή, μπορεί να καταντήσουν ανυπόφορες για τον ασθενή με Δυσλειτουργία σε προχωρημένο στάδιο. Γιατί;

Απλά, γιατί η βαρύτητα και η ένταση τους, η χρονιότητα και το αντίκτυπο στη ποιότητα ζωής του πάσχοντος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Και να μεταβάλλεται στη πορεία του χρόνου.

ΠΟΡΕΙΑ ΚΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ:

Οι Κρανιογναθικές Διαταραχές μπορεί να είναι παροδικές ή επίμονες. Μπορεί να καταλήξουν χρόνιες, εφόσον παραμείνουν αδιάγνωστες ή υποθεραπευμένες. Μπορεί επίσης να κυμαίνονται από ένα παροδικό κλικ, μέχρι έντονο χρόνιο πόνο, που επεκτείνεται σε ολόκληρη την στοματοπροσωπική περιοχή. Αυτή η γενικευμένη δυσλειτουργία κι ο πόνος όταν χρονίζουν, γίνονται ευρύτερες τόσο σωματικά, όσο και ψυχοσυναισθηματικά, έχοντας σαν άμεσο αντίκτυπο την επιδείνωση της ποιότητας ζωής του ασθενή, και τη σταδιακή επιβάρυνση του φιλικού κι οικογενειακού του περιβάλλοντος.

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ:

Όσο μια κατάσταση πόνου χρονίζει, γίνεται ευρύτερη τόσο σωματικά, όσο και ψυχοσυναισθηματικά. Ο κλινικός που καλείται να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση και να βοηθήσει έναν ασθενή που υποφέρει, έρχεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση που πολλές φορές δεν καταλαβαίνει. Έρχεται επίσης αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις του, με ελλείψεις στην εκπαίδευσή και τη γνώση του και με σημαντικές διαφοροποιήσεις στη προσέγγιση του, ανάλογα με την ειδικότητα, αλλά και το περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Η ορθή αξιολόγηση της βαρύτητας του προβλήματος και η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπερασθεί. Η ομιχλώδης εικόνα για την αιτιοπαθογένεια, αλλά και την εξέλιξη αυτών των καταστάσεων επιπλέκεται περαιτέρω από ορολογία που μόλις την τελευταία δεκαετία έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Οι στρατηγικές αντιμετώπισης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξίσου ασαφείς –πολλές φορές με περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία, να υποστηρίζουν σημαντικά διαφορετικές θεραπείες και πρακτικές.

ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

Οι ασθενείς με Δυσλειτουργία ψάχνουν απεγνωσμένοι για βοήθεια, συχνά απευθυνόμενοι σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων και καταλήγοντας πολλές φορές σε αμφίβολες θεραπείες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ιατρογενή σφάλματα και προσπάθειες αντιμετώπισης, οι οποίες κοστίζουν πολύ, οικονομικά αλλά και βιολογικά, είναι αναποτελεσματικές, και τελικά καθιστούν χρόνιο το πρόβλημα και καταλήγουν σε έναν ασθενή, ο οποίος εκτός από σωματικά είναι και ψυχολογικά εξουθενωμένος.

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Η επιτυχής αντιμετώπιση του ασθενή που προσέρχεται διαμαρτυρόμενος για συμπτώματα που σχετίζονται πιθανόν με Κρανιογναθικές Διαταραχές ή Στοματοπροσωπικό πόνο, απαιτεί πρωταρχικά από τον κλινικό να κατανοήσει και να αξιολογήσει επαρκώς το πρόβλημα.

N

Περιλαμβάνει οπωσδήποτε τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την πραγματοποίηση ολοκληρωμένης κλινικής εξέτασης και -εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες- κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις.

N
Η λήψη ιστορικού πόνου, εκτός του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, είναι ιδιαίτερης σημασίας, αλλά απαιτεί προσεκτική και γι` αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
N
Η αξιολόγηση της ψυχοκοινωνικής κατάστασης του ασθενή είναι επίσης απαραίτητη.
N
Η κλινική αξιολόγηση περιλαμβάνει γενική επισκόπηση, τη ψηλάφηση των μυών και των Κροταφογναθικών αρθρώσεων, των λεμφαδένων της περιοχής, και το εύρος της κίνησης.

Στο ιατρείο μας παρέχεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση σε ασθενείς που υποφέρουν από πόνο στο κεφάλι, το πρόσωπο, το στόμα, την κροταφογναθική άρθρωση και τον αυχένα, καθώς και για όσους υποφέρουν από ροχαλητό ή υπνική άπνοια, με επίκεντρο τον ασθενή.

Η μακροχρόνια γνώση και κλινική εμπειρία (ξεκινώντας πριν από περισσότερα από 30 χρόνια στη Σουηδία) ενασχόλησης με το Στοματοπροσωπικό Πόνο και τη Σύγκλειση, και ο τεράστιος αριθμός ασθενών που έχουμε βοηθήσει είναι το μεγαλύτερο εχέγγυο.